tisdag 19 november 2013

" Det är Vita Hästens tur iår"


Jag fick äran att intervjua en av Sveriges kanske mest trogna Vita Hästen supporter igår Christer Tette Svensson. Klacken och folket som åker landet runt för att se Hästen i all ära men Tettes resa med Vita Hästen är nog svår att slå.

Hej Tette, kul att du ville ställa upp. Till att börja med, berätta lite mer om dig själv.
- .Jag är en 51 årig hockey och fotbollsidiot.Jag har själv spelat i IFK Norrköping  där jag bland annat tagit ett SM-guld i Allsvenska reservlagsserien.Jag kom inte närmare A-laget än ett par träningsmatcher som ung lovande spelare.Därefter har jag spelat i lite olika föreningar på nivån som motsvarar dagens Div 1 även om systemet då var lite annorlunda mot idag.Jag har även jobbat med fotboll på damsidan i 20 år både som huvudtränare på Div 1 nivå och övriga uppgifter.Idag är jag verksam i IFK:s styrelse på damsidan där jag har det sportsliga ansvaret för föreningens a-lag.
Ishockey spelade jag också som riktigt ung i Vita Hästen.Där var jag målvakt men valde fotbollen före hockeyn i tolvårsåldern.Däremot så la jag aldrig av att se på Vita Hästens a-lag utan där har jag varit klubben trogen ända sedan dess.Fram till Vimmerby matchen hemma nu i höstas så hade jag bara missat fem matcher sedan Himmelstalundshallen blev färdig och alla gånger har det berott på fotbollsspelandet.Den sjätte matchen jag missade var mot just Vimmerby i höstas och där krockade det med en viktig match för IFK Norrköping dam eftersom Vimmerby matchen blivit ändrad till en lördag.
Jag har alltså suttit och sett Vita Hästen både i med och motgång.Nära Elitserien och vid omstarten i Div 3 och allt har haft sin tjusning.
 Hur kommer det sig att du började hålla på Hästen?
- Jag började hålla på Vita Hästen för att IFK/IKS som dom hette fram till 1972 var det enda elitlaget i stan och jag tycker hockey är otroligt kul.Jag har inte som många andra Hästensupportrar något favoritlag högre upp utan för mig finns bara Vita Hästen och inget annat.
 Hur länge har du haft ditt årskort i himpa?Har du samma stol fortfarande och ger du aldrig upp efter alla dessa försök att ta sig tillbaka till eliten?
- Jag törs inte svara på hur länge jag haft årskort,men jag kan tänka mig att det närmar sig 30 år.På K har jag nog suttit i 25 av dom åren ungefär.Nej jag ger aldrig upp och vi är ett gäng "gubbar" som sitter och har suttit högst upp på K i många år som resonerar likadant.
 Favoritspelaren i dagens trupp och varför?
- Jag har nog ingen direkt favoritspelare i dagens trupp men jag gillar spelare som är lojala lagspelare och sådana har vi många av i dagens Vita Hästen. Det är det som jag tror är styrkan i år.Jag ser i år tydliga roller för varje spelare och det är livsviktigt tror jag om vi ska upp.Förra året var det lite mer tuta och körSå svaret på din fråga blir egentligen att alla spelare är mina favoriter.
 Bästa spelaren någonsin i hästen och varför tycker du just den spelaren?
- Finns ju många men Risto Jalo och Kari Heikilä var två riktigt bra spelare som tillhörde eliten i både Sverige och Finland.Sen får man ju inte glömma vår egen "Firsov" som också står sig högt i den rankingen.
 Ditt starkaste minne bortsett från då när hästen hade ena skridskon i Elitserien?
- Det starkaste minnet är faktiskt negativ och är från 1976 då vi åkte ur gamla ettan och fick börja i Div 2 med en helt nybyggd Himmelstalundshall.Jag var själv på plats då och såg bedrövelsen.Därefter kommer kvalsegern tre år senare uppe på Enavallens uterink mot Enköping när vi åter var tillbaka i den näst högsta serien efter en 3-2 seger,året innan förlorade vi ju kvalet mot Avesta.
 Hur kändes det att bli grundlurade av forshagaspelaren när ni ropade: "ååhh sitt"?
- Att bli lurad så kändes hemskt,vi hade ju inget motdrag.Vi får ta lärdom till nästa gång och vi kommer att prata igenom det för att vara bättre förberedda redan till Vimmerby matchen om något liknande händer.Men där åkte vi på en riktig blåsning....
 Vad tror du om lagets chanser iår att ta det efterlängtade klivet upp till Hockeyallsvenskan?
- Chanserna är goda för att inte säga mycket goda,men det är så mycket som måste stämma.Det är ju en riktig flaskhals för att ta sig upp men chans har vi definitivt och det känns lite som att det är vår tur i år.
 Vilka tror du kommer vara de största utmanarna till hästen att ta klivet upp?
- .Dom två lagen uppifrån är ju det största hotet.Det spelar ju ingen roll hur överlägset man är bland dom övriga Div 1 lagen,man måste ju vara BÄTTRE än dom två sämsta allsvenska lagen under en kort period i april.
 Till sist, tror du att Vita Hästen tar klivet upp iår eller blir det ännu en säsong i div.1?
- Det är Vita Hästens tur i år men för att det ska bli verklighet så måste vi på läktarna hjälpa till,dels genom att komma på matcherna och när vi väl är där bära fram laget.Svaret blir, Vi går upp i år,Heja Vita Hästen!
Jag bugar och bockar för att du ställde upp på den här intervjun Tette, mycket läsvärd!! 

3 kommentarer:

  1. Mycket bra och läsvärd intervju, keep up the good work :)

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket micke! Japp ska jobba vidare på det här, vill att fler ska kommentera så man kan utveckla bloggen:)

    SvaraRadera