tisdag 21 januari 2014

"En balja i en comeback är alltid smutt!"

Vimmerbys Björn Jonasson skadade sig för lite drygt 2 månader sen i matchen mot Västervik och domen löd: Brutet ben samt skadade ledband och muskler i ena benet och foten. Många trodde att Björns säsong skulle vara över, och vissa att han eventuellt i bästa fall kunde lira några matcher i Allettan om läkningen gick som den skulle plus lite till. Och nu imorgon är det så äntligen dags för Björn att få göra comeback när hans Vimmerby tar emot Helsingborg på hemmais. Han har bevisat för väldigt många att man kan ta sig tillbaka snabbt bara man vill och ger sig fan på det, har bra läkkött och sköter sin rehab! 
Jag tog tillfället i akt och tog några frågor med Björn på tisdagskvällen, dagen innan comebacken:

För det första, väldigt roligt att du vill ställa upp på en intervju och även att du ska göra en rekordsnabb comeback imorgon när ni ska möta Helsingborg, hur känns det?
- Det känns väldigt roligt att spela match igen såklart. Det är ju detta man väntat på sedan jag blev skadad. Detta datum hade jag tidigt funderat ut som mål att jag skulle spela. Givetvis visste jag att det skulle bli svårt att nå men det gjorde det hela till en utmaning och något roligt att försöka uppnå. Nu när jag nått mitt mål ska det bli riktigt kul att spela igen.

Om vi börjar med själva skadan, kände du direkt när smällen kom att skadan var så pass allvarlig som den var?

- Jo jag kände väl direkt att något va fel, men att benet var av som det var ? Aldrig! På sin höjd trodde jag att ledbandet fick sig en törn. När jag fick hjälp av kände jag först att det inte gick att stödja på foten. Efter lite om och tvekande på bänken testade jag ett lätt varv på isen, då jag kände att foten inte hängde med va det bara att kliva av. Väl i omklädningsrummet lindade vi foten stenhårt med binda vilket är väl inte det smartaste nu i efterhand. Smärtan blev värre och värre och vi tog då beslutet att uppsöka sjukhuset.

Du kommer säkert sporra många utövare inom idrott som råkat ut/kommer råka ut för denna typen av skador med den här comebacken, vad har du att säga till dom? Några tips?
- Om jag gör det är det självklart jättekul. Dom tipsen jag kan ge är väl att sätta upp tydliga realistiska mål. Sträva efter att klara delmål och att aldrig ge upp. Något jag gjorde väldigt tidigt var att släppa det som hänt och blicka framåt. Det tror jag gjorde mig gott. Ingenting kommer gratis och ingen kommer göra det åt dig. Utan det är bara att träna, träna och träna. Jag hade väl två val efter skadan. Antingen sitta hemma & sura och tycka synd om mig själv eller ge mig fan på att komma tillbaka så fort som. Valet för mig var ganska lätt och jag tror du vet vilket jag valde.

Vad har du att säga till alla de som stöttat dig genom den här perioden?
- Stödet jag fått har varit enormt gott. Spelare från andra klubbar, till min familj, lagkompisarna, till människorna i byn har stöttat mig väl. Vill självklart tacka er alla. Det betyder mer än vad ni tror!

Hur känns dagsformen?

- Dagsformen känns jättebra. Jag är nog i bättre fysisk form än tidigare, även psykiskt för den delen. Matchtempo och tajming är ju självklart något som kommer mer och mer men jag kan inte vara mer redo än vad jag är just nu.

Vet du något om hur mycket speltid du kommer få? Är det in från start direkt som gäller?

- Tanken är att jag går in på min gamla position med "jagge" och "holma" i första. Sedan är det upp till mig att prestera lika mycket som övriga. Jag och coach har en bra dialog och har kommit överens att om foten säger ifrån kommer jag göra detsamma. Jag går för att köra fullt.

Kommer du vara lite avvaktande till en början eller är det bara full fart som gäller från första början?

- Nej, avvaktande kommer jag inte vara. Jag kommer spela mitt spel, annars är det ingen idé. Blir bara fel om jag ska glida runt och känna efter, skadar bara laget i slutändan. Spelar jag vilket jag kommer, så kommer jag gå fullt!

Nu har det gått halva Allettan, ni ligger 5:a men har en match mindre spelad, godkänt eller hade ni önskat mer?

- Våra insatser har varit bra. Vårat poängplock är det inte. Det är små detaljer som skiljer oss från poängen vi gott miste om. Eftersom vi ligger under strecket är det inte bra, men det ska vi ändra på. Alla vet vad som krävs och det kommer vi visa nu i andra rundan. Vi kommer vara ett topp fyra lag när fjorton omgångar är spelade.

Om vi drömmer bort lite, hur skulle drömcomebacken imorgon se ut för din del?

- Självklart tre poäng och ett bra spel som vi kan ta med oss. För egen del vore det självklart gott med poäng, jag är här för att producera och det ska jag också. En balja i en comeback är alltid smutt!

Till sist Björn, vad tror du om matchen imorgon?

- Jag tror på stort puckinnehav för våran del mot ett tätt disciplinerat Helsingborg. Hög fart och högt passningstempo och våga ta det klassiska skitjobbet, så borgas tre poäng i tigerkulan.


Tack för att du ville ställa upp Björn och lycka till i comebacken imorgon!
- Tack själv att du tar dig tid!

3 kommentarer:

 1. Grymt!! Önskar dig verkligen all lycka imorgon och framöver (Y)

  SvaraRadera
 2. Kan bara instämma!

  En riktigt skön kille, och en riktig lirare. En utav de absolut skickligaste spelarna i ettan.

  SvaraRadera
 3. Håller med er, en av division 1:s bästa spelare. Otroligt kul att rehaben har gått över förväntan och att han är redo igen. Hoppas det håller för Björn:)

  SvaraRadera