söndag 9 november 2014

Stängd SHL - NEJ TACK!

Senast i raden att uttrycka sig kring stängd SHL eller inte är KHL-målvakten Henrik Karlsson. Han berättar i en intervju med sportbladet att han anser den borde bli stängd, dock att AIK och Malmö ska vara där, sen ska den stängas.

Här är ett uttalande från Henrik:
"- Jag fattar inte vad som hände. Det var ett bra förslag. Upp med AIK och Malmö. Vi behöver de stora lagen i högsta ligan för att den ska bli stark. Jag tror inte att plantskolorna i allsvenskan skulle sluta producera spelare bara för att de inte kan gå upp. Som hockeyspelare vill man spela i högsta ligan och det kommer man att kämpa för, oavsett om man kan gå upp med sitt allsvenska lag eller inte."

Tänkte bara sammanfatta lite kort mina tankar kring stängd SHL eller inte..

Jag håller inte med Henrik. Visst många kommer säkert kämpa för att komma upp i högsta ligan ändå men stänger man serien förstör man lite av tjusningen med hockeyn.
Personligen tycker jag om dessa streckstrider, lag som kommer underifrån som underdog, se desperationen i vissa lag som kanske gått sämre än väntat och ligger illa till för att hamna i negativt kval.

Vad tänker lag som förtillfället lirar i hockeyallsvenskan om man skulle stänga högsta serien? Känner man samma motivation till att fortsätta vara drivande? Det är väl just att man kan ta klivet upp i seriesystemet m.m som gör att så mycket folk jobbar stenhårt varje dag för sin klubb i hjärtat?

Hur skulle publikintresset bli?
Redan nu är publikintresset i SHL väldigt lågt och jag tror inte att intresset blir högre direkt om man stänger serien. Skulle det gå käpprätt åt helvete för sitt lag i serien så vet folk med sig att man inte kommer åka ur serien ändå. Kolla exempelvis på Leksand i dagsläget, man började serien fullkomligt katastrofalt men man har en sån hängiven publik som är där och stöttar laget i den motgången man haft och vill ha kvar laget i högsta divisionen. Skulle intresset vara annorlunda om serien var stängd? Svårt att svara på, vet faktiskt inte.

Publikintresset i hockeyallsvenskan går det dock inte att klaga på, visst det är några lag som kanske har lite sämre publiksiffror än väntat men det finns även lag som har mer än väntat. Hockeyallsvenskan den här säsongen är den mest intressanta på länge, skulle serien vara så intressant om inte möjligheten att ta steget upp fanns? Nae jag tror inte det.

Nae, behåll SHL öppen och låt oss fortsätta ha nervkittlande matcher, se lags desperation vid motgångar m.m!

Och för att avsluta, jag säger inte detta för att mitt lag i hjärtat Vita Hästen ligger så bra till som de gör i hockeyallsvenskan. Jag hade sagt precis samma sak oavsett vilken plats och vilken division de spelat i.

Jag är ingen expert inom hockeyn och kan precis allting och ni behöver inte köpa mina tankar kring detta.

Hockeyn ska avgöras sportsligt, inte via vem som har mest pengar!
Jag tror att man tar död på den svenska hockeyn vid en eventuell stängning!

Vad tycker du om att ha en stängd SHL?

3 kommentarer:

 1. Jag är emot en stängd liga. Dock förstår jag delvis varför klubbar i SHL vill ha det. Men ska man stänga så tycker jag man ska ta det steget längre och precis som i Nordamerika ha flera stängda ligor med olika nivåer, ett rent farmarlagssystem och draft. Samtidigt tror jag inte att det heller skulle funka här i Sverige. Men i alla fall bättre än att bara SHL stängs. Vad händer då med laget som vinner Allsvenskan t.ex? Har inte sett nånting om det. Topplagen där får ju inget att spela för, men än en mästartitel utanför SHL.

  SvaraRadera
 2. Med tanke på att 9 av 10 lag dras med skulder känns detta väldigt konstigt, och ska det bli en 80matcher lång transportsträcka? ??

  SvaraRadera
 3. Att stänga SHL vore förödande. Tror även att man får backa bandet och återinföra kvalserien. Rädslan att åka ur högsta ligan förstår jag men man utvecklar inte hockeyn genom att stänga SHL.
  Utveckla hockeyn skulle man göra genom att 1: verka för att hockeyallsvenskan närmar sig SHL, båda ska givetvis utvecklas men om HA "växer" lite snabbare så blir gapet mellan serierna mindre och det blir inte lika ödesmättat att åka ur SHL.


  2: Jobba ännu hårdare för att utveckla och engagera barn och ungdomar inom hockeyn. Tillväxt med världens högsta kvalité.


  Sen kan man införa en solidarisk "fallskärm" på säg 20 mille, jämnt fördelat mellan shl-lagen.

  Att åka ur SHL till en liga som är nästan lika bra med 20 mille "extra" på banken ska inte behöva vara förödande. Är det det så är det något annat som är allvarligt fel i verksamheten.


  Kvalserierna är ORSAKEN till att serierna lever HELA säsongen.
  Det går inte att locka publik i Sverige utan nerven som upp/nedflytt innebär finns med.


  Kan lova att leden på läktarna kommer glesna så fort serierna satt sig. Bara de som är aktuelle för sm-guld kommer ha publik.
  Allsvenskan törs jag inte tänka på, det kommer visa sig redan nästa säsong.
  Även om jag tror att de psykologiska effekter som risken att åka ur respektive chansen att gå upp, kommer att ha stor betydelse även i en playoffserie så blir det antagligen lite svårare att gå upp och blir det som i Finland, alltså i princip omöjligt då kommer Hockeyn att dö i sverige.
  Alla verkar glömma att vi är ett av världens bästa land i Hockey, sett till antal spelare så är vi världsbäst på att få fram bra hockeyspelare, varför ska vi ta efter andra? De borde ta efter oss!!

  SvaraRadera