onsdag 18 februari 2015

Vita Hästen förs fram av sina fans!

På SHL live kan man läsa om allt som händer i Svenska HockeyLigan, vad gäller spelare som slutar, spelare som byter klubbar, skador, målgörare och mycket mer. Det man dock inte kan läsa så mycket om är fansens roll i lagens framgångar. Det är ingen tvekan om att ett lag med bra supportrar får mycket kraft och energi av supportrarna, vilket kan leda till bättre resultat. Detta är så välkänt att Qatar hyrde in supportrar i VM i handboll. Det handlade då om en grupp på 50-60 spanjorer som var vana handbollssupportrar. Trots att de naturligtvis i sina hjärtan hejade på Spanien fick de resa, mat och boende för att åka till VM och heja på Qatar. Detta verkar ha varit en taktik som fungerade bra, då Qatar tog sig ända till final i VM, där de besegrades av Frankrike. Med tanke på att Qatar aldrig varit en känd handbollsnation var detta en mycket bra bedrift och kanske var en del av det just supportrarnas förtjänst.

Även i Vita Hästen gör fansen stor skillnad. Hästen Fanz växer för var dag som går och ger bättre och bättre stöd för Vita Hästen under matcherna. Nyligen lanserade de ett nytt armbandoch fler nyheter kommer inom kort. Hästen Fanz hjälper dock inte bara laget på isen, utan även utanför rinken. Klubben ligger fortfarande på ett stort minus, på cirka två miljoner kronor, även om minuset för några år sedan låg på så mycket som 6,7 miljoner. Då var klubben nära att gå i konkurs, så det har skett en stor förbättring. Det krävs dock fortfarande lite till för att få Vita Hästen helt utan negativt kapital. Det är inte bara en bra idé att vara utan skulder, utan också ett måste för att kunna få en elitlicens. Fram till den 30:e april måste Vita Hästen vara skuldfria om vi ska kunna få denna licens och kunna spela elithockey nästa säsong. Nyligen startades insamlingen Elithockey i Norrköping 2015-16, där målsättningen är att hundra företag ska ge 10 000 kronor var. Om detta går kommer styrelsens Johan Karlsson att skänka den miljon han lånat ut och då skulle alla skulder vara borta.

Hur kommer då fansen in i allt detta? Jo, när de fick reda på att denna insamling startats ville också de vara med att hjälpa till. VD Fredrik Jensen tog då hjälp av Hästen Fanz och startade även en insamling för privatpersoner, där man kan skänka pengar på flera olika sätt, bland annat via sms. Målet från början låg på 100 000 kronor från privatpersoner, men det kan komma att gå upp till så mycket som 200 000 kronor.

Vad gäller företagsdelen är det också flera företag som redan skänkt pengar, men det är inget tvivel om att fansens support betyder mest för klubbens spelare och ledning. Det är fansen som sitter på läktaren och som är med vid varje match. Och tack vare dem får förhoppningsvis Vita Hästen sin elitlicens, så att vi kan fortsätta njuta av hockeymatcher på hög nivå här i Norrköping.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar